Да намерите точния декор за вашето заведение, ресторант, хотел, може да бъде също толкова важно колкото менюто, което предлагате на клиентите си. Картините са част от този декор, дори може да се каже, че те са последният щрих в окончателното визуално оформление на интериорното пространство.


Син бутон с редирект ВИЖ НАШИТЕ ПРОДУТКИ ТУКВсъщност, основното, което трябва да ви води при избора на картини за заведение е тяхното присъствие да създава приятна среда, която е в хармония с вида заведение. Картините трябва да приветстват клиентите, да ги въвеждат в атмосферата на заведението и да допълват интериора, по балансиран и неизменно красив начин.

Заведение обаче е обобщаваща дума. То може да бъде дневен или нощен бар, може да бъде ресторант, сладкарница, кафе-бар, клуб, бар и ресторант в хотел. Практически е невъзможно да се приложи единен подход при избора на картини за толкова различни в своята същност заведения, още повече, че всяко има свой собствен дизайн като цветова палитра на самото обзавеждане.

Изборът на картините за заведение за хранене, не е същият като избор на картини за лично пространство. Затова в този текст ще насочим идеите към ключовите характеристики на заведенията за хранене и ще ви помогнем да мислите за решения, които съответстват на интериора и предназначението.

Макар арт фотографиите да са страхотно приложими в заведенията, в този текст, темата ще бъде само за избора на живописни платна. За улеснение, статията е разделена на две части, като тази е насочена към заведенията за хранене, а във втората ще намерите систематизирано подбрани идейни предложения за подходящи картини според вида заведение.

Съвети за избор на картини за заведение за хранене

Ако работите с интериорен дизайнер, той би трябвало да има познания и да предложи подходящи картини за интериора. В най-добрия вариант, дизайнерът ще избере няколко картини, за които вие ще имате последната дума. Какво обаче се случва когато останете сами в това дело? Тогава трябва вие да мислите като дизайнер и трябва да знаете неписаните правила какво е позволено и какво не е добре да се излага в заведение за хранене.

Мислете цялостно! Не само изображението в картината трябва да пасва в интериора, цветовете също са от съществена важност. Голяма част от декора на заведението е заета от облицовките, настилките и тапицерията на мебелите, а към тях може да се добавят униформите на служителите в ресторанта и дори съдовете. Заедно те създават една доминанта в интериора, в която картината не трябва да потъне.

Тоест търсенето винаги е за картини в цветове, които подчертават по-малко доминиращите в заведението. Например ако в интериора преобладаващи са кафявите тонове, не е добре да поставяте картина в същата цветова гама. Вместо това, зелени пейзажи, есенни или пролетни такива, биха оцветили пространството по един хармоничен начин и биха изпъкнали на кафявия фон.

Когато избирате картини за заведение за хранене, трябва мислите за клиентите си – как бихте искали те да се чувстват в заведението, докато се хранят. Можете да имате картини с образи на сирена, вино, зеленчуци и плодове, които предлагате в менюто. Би било добре картините да не са реалистични, но по-скоро в тях да е подчертана творческата интерпретация на художника, който е достигнал до една естетика показваща храните в нова светлина.  Жълти, оранжеви, червени плодове подсилват апетита на клиентите ви, така че картини с тези цветове също биха били подходящи за ресторант, но те са по-скоро енергични образи, така че са по-подходящи за места за бързо хранене.

Много добре се котират живописни платна свързани с вида кухня, която предлагате в заведението. Ако предлагате китайска кухня, пейзажи от Китай, животни от китайския зодиак, картини с китайски символи, биха допълнили интериора чудесно. Ако сте ориентирани към италианската кухня, пейзажи от Италия, или репродукции на картини от старите италиански майстори много качествено се вписват в интериора. Можете да вземете пример от италианците например, които в техни малки ресторантчета за традиционна кухня, поставят картини с паста, пица, натюрморти с плодове и зеленчуци типични за тяхната кухня.

Когато традиционната българска кухня е ваш приоритет, тогава картини с пейзажи от България, репродукции на възрожденско изкуство също биха били приветстващи за клиентите ви. Дори някои дизайнери съветват, в такъв тип заведение да покажете квартала или града, какъвто е бил по време на Възрожденския период или по времето на Модернизма, когато България е поела по пътя на развитието си. Така се създава много силна връзка между съвременния ресторант, миналото на града и храната, която ги свързва.

Живописта в заведението създава една висока естетика! Ако сте подбрали добре картините и сте ги съчетали в интериора по подходящ начин, трябва да знаете, че това има изключителен ефект върху цялостното въздействие върху клиента.

Когато искате да сложите картини в ресторант с авангардна кухня, абстрактното изкуство би подхождало перфектно в интериора, но избрано след внимателен подход, консултация и намеса на интериорен дизайнер. 

Картините с цветя са почти универсални като решения за всякакви интериори. Относно заведенията за хранене трябва да се внимава с избора, защото цветята имат много силна символна насоченост и може да повлияят по негативен начин на настроенията на клиентите ако са неправилно подбрани. Например в ресторант където се сервира веган кухня или ресторантът е тип slow food, картина с червени рози не би била подходяща. 

Има линии, които не трябва да преминавате! Една такава е свързана с натюрморти изобразяващи животни, които са част от менюто. Клиентите не се чувстват добре сред такива образи. Също така, трябва да внимавате с абстрактното изкуство в заведенията за хранене. То може да е чудесно за съчетание с цветовете на интериора, но не трябва да е прекалено хаотично и объркващо, защото това влияе на сетивата на клиентите.

Религиозни теми, картини свързани с война и насилие, апокалиптични или демонични теми. Всички те не са подходящи за ресторант. Картини с кучета и котки също не са добра идея за заведение, освен ако не ги поставите в детски кът.  

Бележка: разгледайте картините в сайта и приложете информацията, която бе споделена в текста, за да направите подходящия избор. Ако имате колебания или искате повече информация, можете да се свържете с нас на означените за това места в сайта.